Превенција на хипертензија – како да се спречи зголемување на крвниот притисок?

By | 15.12.2021

Секој лекар може да ја потврди информацијата дека превенцијата од кардиоваскуларни болести е најдобриот третман. Високиот крвен притисок (хипертензија) е една од најчестите срцеви заболувања. Но, ако ги преземете вистинските чекори за да го спречите овој проблем, има поголема заштита од можни компликации.

Некои статистики:

Помеѓу 1972 и 1992 година, Соединетите Држави воведоа превентивни мерки за спречување на ризиците од неконтролиран висок крвен притисок. Според објавените статистики, ова ја намали смртноста од коронарна болест за повеќе од 50%, а од мозочен удар за повеќе од 70%.

Примарна и секундарна превенција на висок крвен притисок

Во текот на проучувањето на проблемите во третманот на артериска хипертензија, формиран е одреден сет на мерки, кој условно се дели на примарна и секундарна превенција. Примарната превенција вклучува неутрализирање на главните фактори на ризик кои придонесуваат за развој на хипертензија: стрес, алкохол, вишок тежина, нездрава храна и нивоа на холестерол во крвта.

Што се однесува до секундарната превенција, таа е наменета за луѓе кои веќе се соочиле со овој проблем и е насочена кон елиминирање на можните рецидиви по успешно завршен курс на лекување. Суштината на секундарната превенција е да се промени начинот на живот на човекот, да се всадат здрави навики во исхраната и попочитуван однос кон неговото тело.

Основни принципи за превенција од хипертензија

Ако сакате да избегнете напади на висок крвен притисок, внимавајте на следниве важни точки:

  • Корекција на исхрана и ниво на физичка активност.
  • Контролирајте го процентот на телесните масти.
  • Контрола на нивото на холестерол и шеќер во крвта.
  • Усогласеност со препораките на нутриционистите и лекарите за одржување на здрав начин на живот.
  • Откажување од лошите навики (алкохол, пушење).
  • Регулирање на нивото на стрес.

Која храна може да го намали крвниот притисок?

За луѓето склони кон хипертензија или кардиоваскуларни болести, се препорачува храна богата со омега-3 масни киселини и витамини. Посебно место во оваа листа заземаат риба со малку маснотии, месо од живина, млечни производи, свежо овошје и зеленчук. Но, брзата храна, заситените масти и брзите јаглени хидрати ќе мора да се елиминираат или минимизираат колку што е можно повеќе во вашето дневно мени. Дополнително решение може да биде внесувањето на специјални додатоци во исхраната со изразен хипотензивен ефект. Денес, многу експерти ги истакнуваат корисни својства на капсулите Cardiol во превенција и третман на хипертензија.

Каков вид на вежбање може да ви помогне да го одржите вашето срце здраво?

Кардио тренингот и умерената физичка активност се најдобрата превенција од многу болести. Нивото на активност зависи од вашата кондиција, возраста и количината на слободно време. Но, дури и најпрометниот работен распоред треба да вклучува најмалку 40-50 минути енергично вежбање дневно. Трчањето е идеален „пријател“ за здраво срце. Но, ако имате проблеми со зглобовите или имате контраиндикации за трчање, можете да најдете други начини за пумпање на вашиот циркулаторен систем. Ова може да биде пливање, скијање, велосипед за вежбање и многу други. Дури и јогата или пилатес можат да дадат позитивен резултат, па затоа ви препорачуваме да обрнете внимание на овие спортови.